Επικοινωνήστε μαζί μας: 2463020835 | E-mail: ameakoz@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επί τροπολογίας που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου-Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων» το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 2.12.2020, απέστειλε η ΕΣΑμεΑ επιστολή με προτάσεις της στον υπουργό Οικονομικών, αναφορικά με δύο θέματα, στο άρθρο 72 του ν. 4758 (ΦΕΚ Α΄ 242/4.12.2020) «Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας ορισμένων κατηγοριών ατόμων με αναπηρία».

Αρχικά η ΕΣΑμεΑ ζητά την κατάργηση του όρου «Ανίκανος για κάθε βιοποριστική εργασία», διότι ο πολίτης που φέρει το συγκεκριμένο χαρακτηρισμό δεν έχει δικαίωμα να κάνει εγγραφή στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, να εργαστεί ή να κάνει χρήση άλλων ευεργετικών διατάξεων. Ο όρος αυτός είναι προσβλητικός, εμπεριέχει καταφανή ρατσιστικά χαρακτηριστικά και έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας και τις απαιτήσεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Δεν έχει καν σχέση η παροχή μέτρου για την κινητικότητα των ατόμων με αναπηρία, με τη δυνατότητά τους να εργαστούν.

Επίσης, αναφορικά με τη συμπερίληψη νέων κατηγοριών αναπηρίας στην εν λόγω ρύθμιση επισημαίνεται ότι υπάρχει αναντιστοιχία στις παθήσεις που αναγράφονται στην αιτιολογική έκθεση, με τις παθήσεις όπως αναγράφονται στην υποπερίπτωση δ. της τροποποιημένης ρύθμισης« Επιστροφή